Tanks - Bovengronds

Bovengronds vinden we rechthoekige, cilindrische en ovalen reservoirs. De materialen die gebruikt worden zijn: metaal, polyester en polyethyleen. Bovengrondse of meer bepaald toegankelijke stockage is zeker aan te raden :

  • eenvoudige en minder frequente controle
  • makkelijk te onderhouden
  • makkelijke en budgetvriendelijke plaatsing : metalen reservoirs kunnen ter plaatse worden gelast. Sommige kunststoffen reservoirs zijn licht en compact en kunnen door een deuropening, zodat zij gemakkelijk binnenshuis geplaatst kunnen worden.

De reservoirs die vervaardigd zijn uit polyethyleen kende de voorbije jaren een felle opmars door het feit dat deze tanks meestal geleverd worden voor een batterijopstelling. Deze tanks worden gemeenschappelijk gevuld en geledigd. Bepaalde voorzorgen dienen genomen te worden bij het vullen van de tanks.

Dubbelwandige reservoirs mogen zo geplaatst worden. Enkelwandige reservoirs moeten in een inkuiping geplaatst worden.

Plaatsing: waarop moet ik letten?

Moet ik een bouwvergunning hebben voor een mazoutreservoir?

Voor een bovengronds reservoir die buiten de woning wordt geplaatst (vb. in de tuin) kan een beperkte bouwvergunning nodig zijn. Vraag steeds na bij uw gemeentebestuur of dit voor u het geval is.

Inspecteerbare wanden

Toegankelijk betekent dat alle wanden van het reservoir op ieder moment toegankelijk zijn en voor inspectie vatbaar. Reservoirs die in een lokaal geplaatst worden dat dienst doet als inkuiping worden zodanig geplaatst dat de koppelingen en accessoires op de bovenste beschrijvende van de tank (mangat) ten allen tijde bereikbaar zijn voor controle, onderhoud en/of vervanging. Een afstand van minimum 50 cm dient hier voorzien te worden. Wanneer er meerdere houders in de inkuiping aanwezig zijn is er eveneens een afstand van 50 cm te respecteren tussen de verschillende houders.

Inkuiping voor enkelwandige reservoirs

Enkelwandige reservoirs worden steeds in een inkuiping of opvanglade geplaatst. Deze inkuiping of opvanglade moet ingeval van lek de totale inhoud van het reservoir kunnen opvangen. Geen enkele leiding, buiten deze die deel uitmaken van de opslaginstallatie, wordt door de inkuiping doorgevoerd. In de inkuiping mag zich enkel het reservoir en haar toebehoren bevinden.

In het geval van een gemetste inkuiping moeten de wanden afgewerkt worden met een vloeistofdicht product. Bepaalde epoxyverven bieden hier meestal voldoende garantie. Vraag steeds aan de leverancier of het dichtingsproduct bestand is tegen mazout. Bitumen kunnen hier zeker niet gebruikt worden aangezien dit een aardoliederivaat is en oplost in contact met mazout. De buitenwand van de inkuiping wordt afgewerkt met een product dat waterdicht maakt. De hoogte van de inkuiping wordt berekend in functie van de inhoud van de tank die dient opgevangen te worden en de na te leven afstandsregels.

Bovengrondse reservoirs verven, gebeurt meestal in verschillende lagen:

  • een grondlaag die zorgt voor een hechtende basis tussen het reservoir en de andere lagen
  • een aantal tussenlagen om een zekere laagdikte te geven
  • een toplaag die voldoende weerstand biedt tegen een agressief milieu en die tevens voor de kleur en de glans van het geheel zorgt.

Afstandsregels t.o.v. derden

Afstandsregels ten opzichte van derden, zowel voor de inkuiping als voor het reservoir liggen niet vast. Hier dienen de geldende wetgevingen op gemeentelijk vlak nageleefd te worden. Deze afstandsregels vervallen eveneens voor houders in een opvanglade, de opvanglade vormt een geheel met het reservoir.

Extra voorzorgsmaatregelen

Toegankelijke tanks die buiten de woning geplaatst worden, kunnen best afgeschermd worden voor al te veranderlijke weersomstandigheden. Aan te raden valt om de inkuiping te voorzien van een dak of evenwaardige afscherming om indringen van regenwater te vermijden.

Alle reservoirs moeten op een stevige ondergrond/fundering geplaatst worden.

In het geval van een rechthoekig reservoir wordt de onderste wand best niet rechtstreeks met de bekleding op de bodem geplaatst. Dit bemoeilijkt latere controles en kan de bekleding van het reservoir aantasten.

Bron: Informazout

 

Acties/promos

Gratis pechverhelping!

3 weken gratis pechverhelping bij elke tankbeurt van 25 liter* in België en Luxemburg. Lees meer...

Gratis pechverhelping